חזרה לדף הבית - עיתונות עברית היסטורית
המליץ

עורך המליץ: יהודה לייב גורדון

בכתב העת התפרסמו חדשות בענייני דיומא וידיעות רבות במדעים, יצירות ספרותיות וביקורת ספרות. כן כלל העיתון חיבורים היסטוריים, ידיעות על הקהילות היהודיות ברוסיה ובארצות אחרות, דיווחים על האנטישמיות ומאמרים נגד הספרות האנטישמית, ועל יישוב ארץ ישראל. רבים מהפולמוסים שהתנהלו בין משכילי רוסיה באו לידי ביטוי בדפי העיתון כגון הפולמוס על התיקונים בדת, על היידיש וספרותה, על הניסיונות ליישוב יהודים ברוסיה וסביב ביקורתו של אחד העם על מפעל ההתיישבות בארץ ישראל.

עוד על העיתון: הערך "המליץ" מתוך לקסיקון העיתונות העברית במאות השמונה-עשרה והתשע עשרה, מוסד ביאליק ואוני' ת"א

כתב עת עברי שיצא לאור באודסה ובסנט פטרסבורג בין השנים 1860-1904, בדרך כלל כשבועון או דו-שבועון ולעיתים אף כיומון. העיתון שימש שופר לדעותיהם של רבים ממשכילי רוסיה וראה את תפקידו הן בתיווך בין עם ישראל והממשלה הרוסית והן בין האמונה וההשכלה על ידי הפצת החוכמות בין היהודים. כמו כן קיווה העיתון לקדם את אידיאל היהודי המשכיל, כלומר, היהודי שבקיא בתרבות היהודית ובחוכמות החיצוניות. עורכו עד שנת 1893 היה אלכסנדר הלוי צדרבוים וכן נטל בו חלק פעיל בשנות השמונים המשורר יהודה ליב גורדון, אך למעשה כתבו בו רבים ממשכילי רוסיה,  המתונים והרדיקלים יותר וכן ראשוני חובבי ציון כגון אחד העם ומשה ליב לילנבלום.